25 października 2010

Kapusta i miód.



W Chinach odkrywam nowe smaki, nowe sposoby przyrządzania zwyczajnych rzeczy. Tak na przykład kapusta pekińska. Szczerze powiem Wam, że nie wpadłabym na to, żeby ją po prostu usmażyć. A jednak. Chiny to całkiem inna kuchenna bajka. Każde danie pełne jest różnych smaków i przypraw. Kapustę pekińską można podawać na wszelkie możliwe sposoby, na słodko, słono, ostro, kwaśno. Żeby wiedzieć, która z wariacji najbardziej odpowiada naszemu podniebieniu, najlepiej wypróbować wszystkie po kolei. Pewnie się nie da, ale co wypróbujemy, to nasze.
Kapusta pekińska na słodko. Z miodem. Ciekawe, czy zasmakuje Wam taka propozycja...?



Kapusta pekińska na słodko.

1 kapusta pekińska
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki sezamu
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki oleju sezamowego


Kapustę pekińską drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, imbir i smażymy przez 30 sekund. Dodajemy kapustę, sos sojowy, sok pomarańczowy i miód. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło.

14 komentarzy:

  1. Pyszne danie! wspaniale wygląda.
    Ja kapustę pekińską dodaję do azjatyckich zup, smażę z innymi warzywami.Nauczyłam się tego podczas pobytów w tamtych regionach.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze kapusty pekinskiej na słodko, chyba w ogóle żadnej kapusty na słodko nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadlam czegos podobnego, ale zawsze trzeba byc otwartym na nowosci

    OdpowiedzUsuń
  4. zaskoczyłaś mnie tym połączeniem! nie mogę się doczekać kiedy je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber, trzeba czerpać z tych stron, ich połączenia kulinarne są niesamowite!

    Kuchareczko, to też był mój pierwszy raz.

    Ewka, racja! :)

    Paula, mam nadzieję, że słodka kapusta podziała pozytywnie na Twoje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię kapustę pod każda postacią, więc i na słodko będzie mi smakowała:) Musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Iva, mam nadzieję, że się nie zawiedziesz

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy na ciepło, bo lubie chrupac surowe warzywa, ale takie połączenie jest ciekawe. Wypróbuję beztłuszczowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm wygląda intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. etrala, myślę, że spokojnie możesz pozbyć się oleju z tej potrawy :)

    Elle, warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością nagradzam :)
    http://no-to-pieknie.blogspot.com/2010/11/rosne-w-uszach.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dla mnie to zgrany duet. Często dodaje mi, np. do tradycyjnego bigosu.

    OdpowiedzUsuń
  13. intrygująca.
    duet idealny.
    wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe połączenie, a ponieważ lubię takie nowości, to z pewnością wypróbuję :-)Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...