12 lutego 2010

Zucchini


Niskokaloryczna, a pełna witamin. Dla każdego, kto jest na diecie. I nie tylko. Młoda, nie potrzebuje obierania. Można ją zapiekać, dusić, marynować.
Dawno cukinii nie jadłam i się za nią stęskniłam. Miałam ochotę na jakąś nowość. Przeszukałam więc moje książki kucharskie i w jednej z nich znalazłam istne cudo.

Jak zwykle u mnie szybko, prosto i smacznie.
Placuszki z cukinii pochodzące z Turcji.
Na przepis natknęłam się w Księdze smaków Świata. Minimalnie zmodyfikowany przeze mnie.


cukinia
125 g sera feta
3 cebulki dymki (białe i jasnozielone części)
łyżka świeżego koperku
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Nadmiar płynu odciskamy za pomocą ściereczki. Przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony ser, pokrojoną cebulkę, oraz resztę składników. Przyprawiamy solą (niewielką ilością, feta jest słony) i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej (na wysokość 6 mm), podgrzewamy na średnim ogniu. Placuszki smażymy nakładając po łyżce ciasta. Ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Na ręczniku papierowym odsączamy z tłuszczu. Podajemy od razu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witaj Emmo :)
    bardzo smakowity blog :)
    dodaje do obserwowanych:)
    zapraszam do siebie na blog kulinarny i robótkowy :)
    A placuszki z cukinii wypróbuje, bo uwielbiam cukinię i ser feta :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam fajniutko..bardzo smacznie wygladaja te ciacha:)placki wlasciwie..

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...