8 lutego 2010

Uczcijmy powrót do zdrowia!


Nareszcie wyzdrowiałam. Na szczęście! Domowe mikstury podziałały cuda i przeziębienie minęło w tempie ekspresowym. Przez ostatnie kilka dni żywiłam się czymkolwiek, byle tylko nie paść z głodu. Choroba całkowicie odebrała mi apatyt i poczucie smaku. Na nic nie miałam ochoty. Najważniejsze więc dla mnie jest to, że wszystko wróciło już do normy. Znów mogę cieszyć się z rzeczy przygotowanych w kuchni. I jakże miło jest mieć ochotę na COŚ!
Dziś postanowiłam w domowym zaciszu uczcić mój powrót do zdrowia i nasycić podniebienie czymś wybornym.

Wybór padł na karmelizowane banany.
Nie żałowałam.

 
Na dwie porcje:

2 banany
łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
25 ml rumu
płatki migdałowe do posypania
lody waniliowe

Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, sól i alkohol. Mieszamy do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Banany kroimy na cztery części. Kładziemy na patelnię. Na małym ogniu pieczemy ok. 5 minut, przewracając je tylko raz. Podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi i lodami waniliowymi.

2 komentarze:

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...