21 lutego 2010

Przesadnie czekoladowe


 

Skoro tak, to nie liczmy kalorii, a jedzmy słodko i wydzielajmy endorfiny!
U mnie dziś ciastka czekoladowe z kremem angielskim.
Przepis z Księgi smaków Świata.
Godny wypróbowania. NAPRAWDĘ!



Ciastka (na cztery porcje):
250 ml śmietany kremówki
220 g dobrej gorzkiej czekolady
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
niesłodzone kakao do posypania

Połączyć śmietanę z czekoladą w kąpieli wodnej i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści i będzie gładka. Zdjąć z ognia. Mikserem ubijać w misce żółtka i cukier przez 5 minut, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Dolewając rozpuszczoną czekoladę cienkim strumieniem, mieszać przez cały czas. Delikatnie dodać przesianą przez sitko mąkę. Wysmarować grubo masłem cztery foremki o objętości ok. 180 ml oprószyć mąką i wysypać jej nadmiar. Rozdzielić ciasto między przygotowane foremki i położyć je na blasze do pieczenia. Piec ok. 10 minut, aż wierzch każdego ciastka będzie sztywny. Środek powinien pozostać płynny. Po wyjęciu foremki zdjąć z gorącej blachy i studzić 10 minut.


Krem angielski:
250 ml mleka
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 żółtka
1/3 szklanki cukru

Na patelni lub w rondlu na średnim ogniu podgrzewamy mleko, do momentu aż przy brzegach pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia i lekko ochłodzić. Mieszać w misce żółtka i cukier przez 5 minut, aż masa będzie gęsta i jasnożółta. Powoli dolewać mleko do jajek i ciągle mieszać. Wylać jajka z mlekiem na patelnię, postawić na małym ogniu i podgrzewać delikatnie przez 5-10 minut ciągle mieszając, aż masa stanie się na tyle gęsta, że będzie oblepiać łyżkę. Nie dopuścić do zagotowania. Przecedzić masę przez sitko o drobnych oczkach. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Całość schłodzić do temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu, zapobiegając tworzeniu się kożucha. 

Przed podaniem ciastka wyciągamy z foremek. Wokół każdego ciastka położyć kilka łyżek chłodnego kremu angielskiego. Posypać kakao.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo wytwornie i pewnie tak smakują i jakie proste :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko-TAK :)
    zachęcam do wypróbowania
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Emmo, wygladaja cudnie! Prawie jak 'fondant', prawda? No a krem angielski jako dodatek to juz w ogole niebo w gebie :)

    Bardzo dziekuje Ci za udzial w CzekoWeekendzie i przepraszam za 'zagubienie' linka; juz dopisany!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy28/2/10

    cos pieknego!
    to pierwszy przepis do wyprobowania z tegorocznego Czekoladowego weekendu.
    pozdrawiam i gratuluje.
    b. ladna strona:)

    cafeole!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko, co jest przesadnie czekoladowe, musi byc dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy24/11/11

    W jakiej temperaturze piec ciastka?

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...