26 stycznia 2010

Inaczej niż zazwyczaj


Wraz z Niedźwiedziem bardzo lubimy placki ziemniaczane. Jak je przyrządzić zapewne większość wie, toż to typowo polskie danie, którym raczono nas od urodzenia. My, prędzej czy później mamy na nie zachciewajkę i szybko przystępujemy do działania. Tak też było w tym przypadku.
Różnica w pochłanianiu owych placków jest jedna. Ja preferuję ze śmietaną, solą i pieprzem. Niedźwiedź natomiast z cukrem. Cóż, najważniejsze, że baza ta sama.

Dla nas - dwóch osób na placki potrzebne jest:
ok. 300 g ziemniaków
1 średnia cebula
1 średnia marchew
4 łyżki mąki
kilka plasterków sera pleśniowego
jajko
sól, pieprz

Wszystko ścieramy na tarce, mieszamy i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.



Lubię serki pleśniowe. Położyłam więc plasterki sera na upieczone już placki...

  

...i zapiekłam przez chwilę w piekarniku.
Efekt imponujący.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...