Zupa szparagowa
500 g białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 kromki chleba
jajko (po 1-2 na talerz)
Szparagi obieramy oraz odkrawamy czubki. Resztę kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanym w garnku maśle. Zalewamy bulionem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu do miękkości szparagów (ok.15 minut). Zupę miksujemy. Dodajemy do niej czubki szparagów i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
W oddzielnym garnku przygotowujemy jajka w koszulce (klik).
Zupę rozlewamy na talerze. Do każdego wkładamy po jajku i wrzucamy grzanki. Posypujemy pieprzem i skórką z cytryny.
Wpisuję do przepiśnika!
OdpowiedzUsuńMniam, pychota!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! :) Nie wyobrażam sobie lata w kuchni bez dodatku szparag! Natomiast takiej zupy jeszcze nie jadłam, wypróbuje :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńOch, koniecznie wypróbuj! Zupy szparagowe są super.
Usuńi pięknie i wystarczy ! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy :) Aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuń