21 czerwca 2015

Zupa. Biała. Szparagowa.



Zupa szparagowa

500 g białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 kromki chleba
jajko (po 1-2 na talerz)


Szparagi obieramy oraz odkrawamy czubki. Resztę kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanym w garnku maśle. Zalewamy bulionem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skórkę z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu do miękkości szparagów (ok.15 minut). Zupę miksujemy. Dodajemy do niej czubki szparagów i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.
W oddzielnym garnku przygotowujemy jajka w koszulce (klik).
Zupę rozlewamy na talerze. Do każdego wkładamy po jajku i wrzucamy grzanki. Posypujemy pieprzem i skórką z cytryny.

 

7 komentarzy:

  1. Wpisuję do przepiśnika!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis! :) Nie wyobrażam sobie lata w kuchni bez dodatku szparag! Natomiast takiej zupy jeszcze nie jadłam, wypróbuje :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, koniecznie wypróbuj! Zupy szparagowe są super.

      Usuń
  3. i pięknie i wystarczy ! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy :) Aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...