26 czerwca 2015

Czas przetworów.

Któż nie lubi truskawek?
A rabarbaru?
Połączyłam więc te dwa pyszne smaki.
I zrobiłam dżem.
Nie ma to, jak domowy.
Sezon przetworów dopiero się zaczyna!


Dżem truskawkowo-rabarbarowy

1kg truskawek
500 g rabarbaru
szklanka brązowego cukru cukru
sok z połowy cytryny

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Rabarbar obieramy z włókien. Do garnka wrzucamy całe, bądź jeśli są duże, przekrojone na pół truskawki oraz pokrojony w plastry rabarbar. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i wszystko gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość się zagęści i przybierze konsystencję dżemu. Powinno nam to zająć ok. 2 godziny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy je na jakiś czas do góry dnem.
Gotowe!



6 komentarzy:

  1. Co domowe to najlepsze, uwielbiam przetwory !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na razie zrobiłam kompoty z truskawek, ale muszę się też zabrać za dżemy :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nigdy nie robiłam kompotów :)

      Usuń
  4. Zrób jakiś kompot, np. z truskawek. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem jak to smakuje! :) Może krótka recenzja?:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...