Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem.
400 g rabarbaru
50 g mielonych migdałów
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
100 g brązowego cukru
łyżka bułki tartej
Masło rozgrzewamy w rondelku, wraz z połową cukru i mlekiem. Dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Miksujemy ze sobą masę maślaną, jajka i mąkę. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formy wykładamy masę. Na wierzchu (lekko wciskając) układamy rabarbar. Posypujemy dwoma łyżkami brązowego cukru.
Pieczemy w 160°C przez ok. 45 minut.
(na podstawie przepisu z bloga czym chata bogata...)
400 g rabarbaru
50 g mielonych migdałów
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 jajka
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
100 g brązowego cukru
łyżka bułki tartej
Masło rozgrzewamy w rondelku, wraz z połową cukru i mlekiem. Dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Miksujemy ze sobą masę maślaną, jajka i mąkę. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formy wykładamy masę. Na wierzchu (lekko wciskając) układamy rabarbar. Posypujemy dwoma łyżkami brązowego cukru.
Pieczemy w 160°C przez ok. 45 minut.
(na podstawie przepisu z bloga czym chata bogata...)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńMi sie jeszcze nie zdążył przejesc😄
OdpowiedzUsuńRabarbaru nigdy za wiele :) Ciasto z jego dodatkiem - po prostu cudo :D Mi osobiście najbardziej smakuje kompot z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuń