1 kwietnia 2015

Babka bez formy.

Powiedzcie mi,
jak się uchowałam bez formy do babki?
Bo ja zupełnie nie wiem...
I oto mamy babę kwadratową..
A formy może do następnych świąt się dorobię
I babka będzie mieć wreszcie należytą figurę.
Na szczęście forma nie odbiera jej smaku.
Więc polecam na świąteczny stół.



Babka czekoladowa.

kostka masła
szklanka brązowego cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
2 szkl. mąki
4  jajka
80 ml likieru kawowego
olejek rumowy
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
opakowanie proszek do pieczenia
3 łyżki kakao
odrobina masła i bułka tarta do wysypania formy
opakowanie czekoladowej polewy

Masło, cukier brązowy, czekoladę i kakao rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do ostudzenia. W misce łączymy czekoladową masę z roztrzepanymi jajkami, olejkiem rumowym, likierem kawowym i 80g skórki kandyzowanej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę. Pieczemy w 200°C przez 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok. 15 minut, a następnie polewamy ciasto polewą i posypujemy pozostałą skórką. Pozostawiamy do ostygnięcia.


Przy okazji, życzę Wam pięknej i smacznej Wielkanocy.
Bez śniegu.
Za to w przepięknym słońcu.

E.

7 komentarzy:

  1. Najważniejszy jest smak :) Najlepsze życzenia dla Was! Spokojnych Świąt! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. W formie czy bez liczy sie smak !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to mawiam - nie ważny wygląd, smak wciąż ten sam ;) Czy kwadratowa czy okrągła, babka to wciąż babka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak można nie mieć formy do babki. Oo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie! Jak można :D za chwilę zastanie mnie kolejna Wielkanoc - bez formy

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...