Lekka sałatka z gruszką
4 średnie gruszki
250 g roszponki
sok z połowy cytryny
100 g Parmezanu
50g ostrego żółtego sera (np.Ementaler)
2 kromki chleba
3 łyżki oleju z pestek dyni
łyżka oliwy
świeżo mielony pieprz
Gruszki kroimy na 8 części i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Roszponkę myjemy i pozbywamy się zniszczonych liści. Dokładnie osuszamy. Parmezan kroimy w długie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Sałatę wrzucamy do miski, polewamy olejem i oliwą, a następnie mieszamy. Dodajemy gruszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
Chleb kroimy w grubą kostkę i opiekamy na suchej patelni.
Sałatkę nakładamy na talerze, posypujemy grzankami, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Bon appetit!
heheh, już Ci własnie napisałam, że jadłam taką, podobną..... ostatnio...nawet teściów poczęstowałam :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie, jestem pewna, że u nas w domu by znikła w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńwłaśnie w takim tempie zniknęła i u nas...
UsuńPyszności na talerzu! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudowna sałatka, i wiosna jakby coraz bliżej:)
OdpowiedzUsuńfajna!
OdpowiedzUsuń