7 lutego 2014

Kuskus. Inny, niż zazwyczaj.




Kuskus kalafiorowy z warzywami.

kalafior
1 kg ziemniaków
żółta papryka
czerwona papryka
czerwona cebula
8 ząbków czosnku
80g suszonych moreli
łyżeczka kminku
łyżeczka kolendry
laska cynamonu
łyżeczka suszonego imbiru
pół łyżeczki słodkiej papryki
50 ml oliwy
ok. 20 zielonych oliwek
puszka ciecierzycy
200g świeżej soi
puszka pomidorów
1-1,5 l wody
łyżka płatków migdałowych
płatki chili
sól

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, żółtą i czerwoną paprykę. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Podsmażamy, aż warzywa się zrumienią. Następnie dodajemy przyprawy: szczyptę płatków chili, kminek, kolendrę, cynamon, imbir i słodką paprykę. Dolewamy wodę, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą. Po kilku minutach gotowania dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę, soję, pokrojone drobno morele, całe oliwki. Gotujemy wszystko, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozpadały się.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus. Kalafiora miksujemy w robocie kuchennym, tak by miał konsystencję kaszy kuskus. Następnie gotujemy na parze, aż będzie miękki (ok. 5 minut).
Kuskus podajemy z warzywami i dekorujemy płatkami migdałowymi.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój przepis ! Jedyne co to bym zrobił, to oliwę zredukował do 10 ml :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Albert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to chyba masz rację, 100 ml może i nie było. Ale z 50 na pewno :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. widziałam na fb to zdjęcie, zastanawiałam się co i jak, że inny...matko, ile aromatów, no i proste to jak budowa cepa, fajna kombinacja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proste, jak budowa cepa, to się zgadza w 100 %
      pozdrawiam!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...