Ostatnimi czasy bardzo lubimy soczewicę.
Jakoś tak ciągle mamy na nią ochotę.
Były też kuleczki z soczewicy z zieloną fasolką i marchewką, w pysznym pomidorowym sosie.
Kuleczki z soczewicy.
(z książki Vegatarian Cooking)
375 g soczewicy
2 marchewki
200 g fasolki szparagowej
1 cebula
1 duży ziemniak
250 ml passaty pomidorowej
100 g mąki
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany kremówki
łyżka suszonego imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej kurkumy
sól
olej
Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy. Na tarce zetrzyj cebulę i ziemniaka. Odciśnij z soku. Wymieszaj z ostudzoną soczewicą. Dodaj kolendrę, kurkumę, sól i mąkę. Z dokładnie wymieszanej masy formuj kuleczki, następnie włóż je do lodówki na ok. 40 minut. Rozgrzej dużo oleju na patelni. Wrzuć kulki i smaż na głębokim oleju, aż się zrumienią. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmażaj przez ok. 1 minutę. Dolej passatę, bulion i śmietanę. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gotuj pod przykryciem pól godziny.
Jakoś tak ciągle mamy na nią ochotę.
Były też kuleczki z soczewicy z zieloną fasolką i marchewką, w pysznym pomidorowym sosie.
Kuleczki z soczewicy.
(z książki Vegatarian Cooking)
375 g soczewicy
2 marchewki
200 g fasolki szparagowej
1 cebula
1 duży ziemniak
250 ml passaty pomidorowej
100 g mąki
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany kremówki
łyżka suszonego imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej kurkumy
sól
olej
Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy. Na tarce zetrzyj cebulę i ziemniaka. Odciśnij z soku. Wymieszaj z ostudzoną soczewicą. Dodaj kolendrę, kurkumę, sól i mąkę. Z dokładnie wymieszanej masy formuj kuleczki, następnie włóż je do lodówki na ok. 40 minut. Rozgrzej dużo oleju na patelni. Wrzuć kulki i smaż na głębokim oleju, aż się zrumienią. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmażaj przez ok. 1 minutę. Dolej passatę, bulion i śmietanę. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gotuj pod przykryciem pól godziny.
Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńbardzo kusząca obiadowa propozycja :]
OdpowiedzUsuńzdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) od dawna mnie kusi żeby coś upichcić z soczewicy ;)
OdpowiedzUsuńRewelka! I przyjazne dla kieszeni - a to duzy plus, kiedy trzeba zaczac odkladac pieniadze na swieta :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie :) nawet dla nieprzepadających za soczewicą :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda to przepysznie! uwielbiam wszystkie składniki, więc na pewno wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe danie! Nie wpadłabym na takie rozwiązanie, super :-)
OdpowiedzUsuń