Zachciało nam się pierogów.
No to są :)
Dyniowy farsz do pierogów.
(z bloga Przysmaki Karolki / z moimi drobnymi zmianami)
400 g ziemniaków
700 g miąższu z dyni
pół szklanki startego parmezanu
pół średniej cebuli
oliwa
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy. Dynię kroimy w kostkę. W misce dokładnie mieszamy dynię z oliwą, tak by każda kostka była dokładnie obtoczona. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie ze sobą, tak by powstała odpowiednia dla nas konsystencja farszu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wypełniamy farszem ciasto i robimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. U nas dodatkowo podsmażone na patelni.
Smacznej jesieni!
No to są :)
Dyniowy farsz do pierogów.
(z bloga Przysmaki Karolki / z moimi drobnymi zmianami)
400 g ziemniaków
700 g miąższu z dyni
pół szklanki startego parmezanu
pół średniej cebuli
oliwa
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy. Dynię kroimy w kostkę. W misce dokładnie mieszamy dynię z oliwą, tak by każda kostka była dokładnie obtoczona. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie ze sobą, tak by powstała odpowiednia dla nas konsystencja farszu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wypełniamy farszem ciasto i robimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. U nas dodatkowo podsmażone na patelni.
Smacznej jesieni!
wyglądają pysznie! Nie ma jak domowe pierogi!
OdpowiedzUsuńpora na dynie:) pierogów jeszcze nie robiłam, to fakt
OdpowiedzUsuńo matulu!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń