12 sierpnia 2013

Pysznie. Jabłkowo. Waniliowo.





Ciacho z jabłkami.

450 g jabłek
150 g masła
200 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
pół laski wanilii
2 jajka

Na dużej patelni rozpuszczamy 30 g masła, dodajemy 10 g cukru, wydobyty z laski wanilii miąższ i obrane, pokrojone na cienkie kawałki jabłka. Smażymy ok. 10 minut, aż jabłka zrobią się miękkie. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.
Resztę masła ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy jajka, jogurt i mleko. Następnie wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Do wysmarowanej masłem tortownicy wykładamy połowę ciasta. Na nim układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy.  Pieczemy w 200°C przez ok. 1 h.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Enjoy!

15 komentarzy:

  1. niepostrzezenie zaczął sie sezon na jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, to już sezon... Jak ten czas leci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiem nawet, u nas z tymi sezonami w cały świat niestety...

      Usuń
  3. doczekałam się wpisu, super, będzie zrobione;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz się stresuję, czy będzie smakowało ;)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda :) uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam dwa kwałaki ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna ta szarlotka! Koniecznie muszę zrobić taką i jej spróbować ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna bardzo. Polecam serdecznie :)

      Usuń
  7. Anonimowy12/8/13

    klasycznie ale pysznie.
    bosz, uwielbiam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiecej jablek niz ciasta - i juz jestem kupiona :) Swietne fotki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :)
      dzięki i pozdrawiam ciepło.

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...