Ciacho z jabłkami.
450 g jabłek
150 g masła
200 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka
250 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
pół laski wanilii
2 jajka
Na dużej patelni rozpuszczamy 30 g masła, dodajemy 10 g cukru, wydobyty z laski wanilii miąższ i obrane, pokrojone na cienkie kawałki jabłka. Smażymy ok. 10 minut, aż jabłka zrobią się miękkie. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.
Resztę masła ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy jajka, jogurt i mleko. Następnie wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Do wysmarowanej masłem tortownicy wykładamy połowę ciasta. Na nim układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy. Pieczemy w 200°C przez ok. 1 h.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Enjoy!
niepostrzezenie zaczął sie sezon na jabłka:)
OdpowiedzUsuńOjej, tak? :)
UsuńAch, to już sezon... Jak ten czas leci!
OdpowiedzUsuńA nie wiem nawet, u nas z tymi sezonami w cały świat niestety...
Usuńdoczekałam się wpisu, super, będzie zrobione;)))
OdpowiedzUsuńteraz się stresuję, czy będzie smakowało ;)
UsuńPięknie wygląda :) uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam!
UsuńPorywam dwa kwałaki ;d
OdpowiedzUsuńPiękna ta szarlotka! Koniecznie muszę zrobić taką i jej spróbować ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmaczna bardzo. Polecam serdecznie :)
Usuńklasycznie ale pysznie.
OdpowiedzUsuńbosz, uwielbiam szarlotki
Ja też!
UsuńPozdrawiam ciepło.
Wiecej jablek niz ciasta - i juz jestem kupiona :) Swietne fotki!
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuńdzięki i pozdrawiam ciepło.