4 kwietnia 2013

Ziemniczano-groszkowa zupa.

Jak Wam minęły Święta?
U nas leniwie i całkiem przyjemnie.
Słonecznie.
Spacerowo.
Wbrew wszystkiemu - kulinarnie - po indyjsku.
Mam nadzieję, śnieg nie psuje Wam humoru. 
I że w końcu będziecie mogli cieszyć się zielenią.
Tak, jak my.

A póki co, rozgrzewająca,
Ziemniaczano-groszkowa zupa.


2 duże ziemniaki
cebula
300 g świeżego zielonego groszku
2 łyżki oleju
1 l bulionu warzywnego
łyżka śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
suszone: majeranek i pietruszka
ser żółty do posypania

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną cebulę. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy groszek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pietruszkę. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 35 minut. Tak, by ziemniaki i groszek były miękkie. Doprawiamy do smaku. Na talerzach posypujemy startym serem. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł :)
    Mam teraz mało czasu na gotowanie, więc coś czuję, że skorzystam z przepisu jeszcze dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowałam już zupę, gdzie groszek i ziemniaki były jednymi z podstawowych składników i też posypywałam żółtym serem, to naprawdę świetnie ze sobą pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, myślę że mi posmakuje. Kradnę przepis do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po indyjsku to bardzo oryginalnie i bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...