Przyjaciel rodziny.
Odwiedza nas zawsze, kiedy tylko jest w Chinach.
Kilka razy w roku.
I zawsze wtedy piekę ciasto.
Wczoraj mi się nie chciało. Miałam nawet coś kupić, żeby tylko było.
No, ale jak to. Gość i bez ciasta?
Przeszukałam więc internet.
I znalazłam.
Od wczoraj ulubioną.
Przepyszną, tartę.
Która zniknęła nam ze stołu w mig.
A Gość już od rana wspominał jej smak i opowiadał o niej znajomym.
Tarta z truskawkami i budyniem.
(wg. przepisu ze strony www.prosteprzepisykulinarne.com)
ciasto:
280 g mąki
160g masła
70g cukru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
65 g budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
150g masła
1/2 cytryny
ok. 250g truskawek
Ze składników na ciasto wyrabiamy gładką masę, formujemy kulkę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy na tartę. Wykładamy na nie pergamin i obciążamy nieugotowaną fasolą. Pieczemy 15 minut w 170°C, następnie zdejmujemy fasolę i pergamin i pieczemy kolejne 10-15 min, aż ciasto się zrumieni.
1/2 szklanki mleka mieszamy z budyniem i mąką. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i cukier. Kiedy zacznie się gotować dolewamy zimne mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksując dodajemy miękkie masło, skórkę otartą z połowy cytryny i jej sok.
Na upieczony spod tarty wykładamy masę budyniową. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Kroimy je na ćwiarki i wykładamy na tartę.
Kochani, musicie upiec :)
Odwiedza nas zawsze, kiedy tylko jest w Chinach.
Kilka razy w roku.
I zawsze wtedy piekę ciasto.
Wczoraj mi się nie chciało. Miałam nawet coś kupić, żeby tylko było.
No, ale jak to. Gość i bez ciasta?
Przeszukałam więc internet.
I znalazłam.
Od wczoraj ulubioną.
Przepyszną, tartę.
Która zniknęła nam ze stołu w mig.
A Gość już od rana wspominał jej smak i opowiadał o niej znajomym.
Tarta z truskawkami i budyniem.
(wg. przepisu ze strony www.prosteprzepisykulinarne.com)
ciasto:
280 g mąki
160g masła
70g cukru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
65 g budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
150g masła
1/2 cytryny
ok. 250g truskawek
Ze składników na ciasto wyrabiamy gładką masę, formujemy kulkę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy na tartę. Wykładamy na nie pergamin i obciążamy nieugotowaną fasolą. Pieczemy 15 minut w 170°C, następnie zdejmujemy fasolę i pergamin i pieczemy kolejne 10-15 min, aż ciasto się zrumieni.
1/2 szklanki mleka mieszamy z budyniem i mąką. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i cukier. Kiedy zacznie się gotować dolewamy zimne mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksując dodajemy miękkie masło, skórkę otartą z połowy cytryny i jej sok.
Na upieczony spod tarty wykładamy masę budyniową. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Kroimy je na ćwiarki i wykładamy na tartę.
Kochani, musicie upiec :)
upieczenie tarty marzy mi się już od dawna, ale nie mam specjalnej foremki na nią :( cóż na razie spróbuję otrębowych ciasteczek i muffinek ;d
OdpowiedzUsuńzawsze jest mi się jakoś ciężko zabrać za tartę, nie wiem czemu. bo wszelkie efekty są super! koniecznie kup formę :)
Usuńzatęskniłam za latem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie wygląda ... ciekawe jak smakuje? Pewno wyśmienicie lekki, puszysty smak ;)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie! :) na prawdę szczerze polecam
UsuńMusi być pyszne :) Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńpięknie wygląda, tylko czekać na sezon truskawkowy!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
:D
Usuńuchhh..do tego z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńdobrego tygodnia!
J
pozdrawiam serdecznie!
UsuńZ budyniem musiała być boska! :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie
UsuńPrzyznam, że nie spotkałam się wcześniej z takim połączeniem - wygląda smakowicie, od zawsze lubiłam budynie :)
OdpowiedzUsuńja również nie, teraz to jedno z ulubionych :)
UsuńUwielbiam takie połaczenie! Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń