13 kwietnia 2013

Budyniowe niebo.

Przyjaciel rodziny.
Odwiedza nas zawsze, kiedy tylko jest w Chinach.
Kilka razy w roku.
I zawsze wtedy piekę ciasto.
Wczoraj mi się nie chciało. Miałam nawet coś kupić, żeby tylko było.
No, ale jak to. Gość i bez ciasta?
Przeszukałam więc internet.
I znalazłam.
Od wczoraj ulubioną.
Przepyszną, tartę.
Która zniknęła nam ze stołu w mig.
A Gość już od rana wspominał jej smak i opowiadał o niej znajomym.



Tarta z truskawkami i budyniem.
(wg. przepisu ze strony www.prosteprzepisykulinarne.com)

ciasto:
280 g mąki 
160g masła
70g cukru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
65 g budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki 
4 łyżki cukru
150g masła
1/2 cytryny
ok. 250g truskawek 

Ze składników na ciasto wyrabiamy gładką masę, formujemy kulkę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy na tartę. Wykładamy na nie pergamin i obciążamy nieugotowaną fasolą. Pieczemy 15 minut w 170°C, następnie zdejmujemy fasolę i pergamin i pieczemy kolejne 10-15 min, aż ciasto się zrumieni. 
1/2 szklanki mleka mieszamy z budyniem i mąką. W rondelku podgrzewamy pozostałe mleko i cukier. Kiedy zacznie się gotować dolewamy zimne mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Miksując dodajemy miękkie masło, skórkę otartą z połowy cytryny i jej sok. 
Na upieczony spod tarty wykładamy masę budyniową. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Kroimy je na ćwiarki i wykładamy na tartę. 

Kochani, musicie upiec :)

18 komentarzy:

  1. Anonimowy13/4/13

    upieczenie tarty marzy mi się już od dawna, ale nie mam specjalnej foremki na nią :( cóż na razie spróbuję otrębowych ciasteczek i muffinek ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jest mi się jakoś ciężko zabrać za tartę, nie wiem czemu. bo wszelkie efekty są super! koniecznie kup formę :)

      Usuń
  2. zatęskniłam za latem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ... ciekawe jak smakuje? Pewno wyśmienicie lekki, puszysty smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niebo w gębie! :) na prawdę szczerze polecam

      Usuń
  4. Musi być pyszne :) Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda, tylko czekać na sezon truskawkowy!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. uchhh..do tego z truskawkami <3
    dobrego tygodnia!
    J

    OdpowiedzUsuń
  7. Z budyniem musiała być boska! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że nie spotkałam się wcześniej z takim połączeniem - wygląda smakowicie, od zawsze lubiłam budynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również nie, teraz to jedno z ulubionych :)

      Usuń
  9. Uwielbiam takie połaczenie! Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...