Po raz kolejny witam w Nowym Roku.
Tym razem w Nowym Roku Chińskim.
Po tygodniu szaleństw z fajerwerkami.
I po bardzo intensywnym pobycie w Polsce.
Dochodzę do siebie.
Z postanowieniem, że w tym roku zwolnię swoje tempo.
I będę mieć więcej czasu dla siebie.
Czekam z utęsknieniem na wiosnę.
Bo już powinna u nas być.
A tu pada...
I pada...
Kolorowa zapiekanka.
brokuł
czerwona papryka
opakowanie makaronu kokardki
250 ml mleka
3 łyżki śmietany
30 g masła
2-3 łyżeczki suszonych ziół
100 g żółtego sera
sól, pieprz
[Listonic]
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy przez ok. 6 minut. Pozbywamy się gniazda nasiennego z papryki, a następnie kroimy ją w plasterki. Makaron gotujemy al dente. W rondlu mieszamy ze sobą masło, zioła, mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy starty ser by ładnie się roztopił.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wykładamy paprykę, osączony makaron i brokuł. Zalewamy sosem ziołowym. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Tym razem w Nowym Roku Chińskim.
Po tygodniu szaleństw z fajerwerkami.
I po bardzo intensywnym pobycie w Polsce.
Dochodzę do siebie.
Z postanowieniem, że w tym roku zwolnię swoje tempo.
I będę mieć więcej czasu dla siebie.
Czekam z utęsknieniem na wiosnę.
Bo już powinna u nas być.
A tu pada...
I pada...
Kolorowa zapiekanka.
brokuł
czerwona papryka
opakowanie makaronu kokardki
250 ml mleka
3 łyżki śmietany
30 g masła
2-3 łyżeczki suszonych ziół
100 g żółtego sera
sól, pieprz
[Listonic]
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy przez ok. 6 minut. Pozbywamy się gniazda nasiennego z papryki, a następnie kroimy ją w plasterki. Makaron gotujemy al dente. W rondlu mieszamy ze sobą masło, zioła, mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy starty ser by ładnie się roztopił.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wykładamy paprykę, osączony makaron i brokuł. Zalewamy sosem ziołowym. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Smacznego!
brzmi bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńApetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa ta Twoja zapiekanka :) a wiosna powinna już tu być, raz dwa ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńKolorowo na Twoim talerzu:) Proste a efektowne:)
OdpowiedzUsuń