Bardzo lubię wytrawne muffinki.
Jednak zdecydowanie za rzadko je piekę.
Będę się mobilizować.
Bo są takie smaczne.
I dają tyle możliwości!
Muffinki z fetą (12 sztuk)
200 g sera feta
200 g kwaśniej śmietany
150 g masła
2 jajka
100 g czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanej bazylii
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
sól
Masło topimy, kiedy trochę ostygnie łączymy je ze śmietaną, jajkami, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną soli (nie za dużo, ponieważ feta jest słona). Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wrzucamy pokrojony w dużą kostkę ser, bazylię i posiekane oliwki. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w 180°C przez ok. pół godziny.

Jednak zdecydowanie za rzadko je piekę.
Będę się mobilizować.
Bo są takie smaczne.
I dają tyle możliwości!

Muffinki z fetą (12 sztuk)
200 g sera feta
200 g kwaśniej śmietany
150 g masła
2 jajka
100 g czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanej bazylii
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
sól
Masło topimy, kiedy trochę ostygnie łączymy je ze śmietaną, jajkami, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i odrobiną soli (nie za dużo, ponieważ feta jest słona). Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wrzucamy pokrojony w dużą kostkę ser, bazylię i posiekane oliwki. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w 180°C przez ok. pół godziny.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny!