9 września 2014

Spaghetti z pieczonymi warzywami.



Spaghetti z pieczonymi warzywami.

spaghetti
cukinia
pół czerwonej papryki
pół puszki karczochów
pół słoiczka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
czerwony ocet winny
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w dużą kostkę, karczochy odcedzamy. Warzywa mieszamy z solą, oliwą i liśćmi laurowymi, tak by warzywa dobrze obtoczyły się w oliwie. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Pomidory mielimy na gładką masę. Mieszamy z octem, odrobiną oliwy, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron posypujemy warzywami i zalewamy pomidorowym sosem.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. mmm... kupiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i prosto, jak zwykle z resztą, po mojemu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia i suszone pomidory mówią mi, że to danie jest przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Emmo,

    Uwielbiam makaron na wszelkie sposoby, a ten przepis jest bardzo oryginalny. Szkoda tylko, że w Polsce tak ciężko jest dostać karczochy, ale zobaczę może w jakimś dużym supermarkecie będą. A chciałam się jeszcze spytać, co to jest, to białe na wierzchu? Jakiś ser?

    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. To ser typu parmezan. Powodzenia w poszukiwaniu karczochów. Nasze przyjechały z Włoch. Tam ich pod dostatkiem. Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...