25 czerwca 2013

Naleśniki z soczewicą na pochmurne dni.

U nas pogoda nie dopisuje.
Jest szaro.
Buro.
Słońca nie ma.
I od rana trzeba używać lampek.
Tak już któryś dzień z rzędu.
Wczoraj była burza.
I naleśniki.

Mam nadzieję, że pogoda u Was przyjemniejsza!



Naleśniki z soczewicą. 

(na ok. 8 naleśników)
300 g mąki razowej
250 ml mleka
150 ml piwa
szczypta garam masala
szczypta słodkiej papryki
sól
woda do gęstości ciasta

farsz:
100 g makaronu sojowego
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
cebula
3 pomidory
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
oliwa z oliweksól, pieprz
łyżeczka suszonej pietruszki


Ze składników na ciasto przygotowujemy naleśniki. Smażymy na oleju. Odstawiamy.
Przygotowujemy farsz:
Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ugotowaną soczewicą podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone drobno pomidory i dusimy razem kilka minut. Dodajemy pokrojony makaron i resztę składników. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy. Układamy na blasze, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. 250°C, ok. 15 minut.

(na podstawie przepisu z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy")

6 komentarzy:

  1. a ja bym chciała, żeby przestało być tak wilgotno! to parne powietrze mnie oblepia:(
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj takie wilgotne jest niestety całe lato. wczoraj wilgotność powietrza to 80% ufff masakra!

      Usuń
  2. ja się wpraszam do Ciebie. chcę takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny ten farsz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania.

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...