29 listopada 2012

Powroty. I garść przepisów.

To, co dobre, szybko się kończy.
Dlatego musieliśmy pożegnać ciepły Wietnam
I powrócić do zimnych Chin.
Na szczęście wróciliśmy z garścią przepysznych przepisów.
Lekcje gotowania są fantastyczne!



Sałatka z owocami morza.

2 łyżeczki oleju
1 łyżka posiekanego czosnku
100 g krewetek i kalmarów
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki pieprzu
po garści pokrojonych w cienkie plasterki: mango, marchewki, ogórka, cebuli
2 plasterki chili
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sosu rybnego
sok z cytryny

do podania:
orzeszki ziemne
ziarna sezamu
suszona cebulka
2 ananasy
chipsy krabowe

[Listonic]

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Kiedy lekko zbrązowieje wrzucamy krewetki, smażymy ok. 1 min i dodajemy kalmary. Dodajemy imbir. Smażymy jeszcze krótką chwilę na koniec przyprawiając pieprzem. Zestawiamy z ognia.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki łącznie z tymi z patelni. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy w połówkach ananasa. Przybieramy sezamem, orzeszkami i suszoną cebulką.
Smakowita na chipsach krabowych.

2 komentarze:

  1. Przepięknie podana-prawdziwy majstersztyk. Jakie wrażenia z podróży?
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...