5 listopada 2012

Indyjska nuta.

Dania indyjskie.
Niestety nie należą do najprostszych.
Głównie ze względu na ilość używanych przypraw.
Będzie jednak po indyjsku.
Ale niezbyt wyszukanie.
Garam masala jest?
To do dzieła!



Zupka indyjska.

850 ml bulionu warzywnego
350 g ziemniaków
1 cebula
170 g świeżego groszku
2 ząbki czosnku
olej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka suszonej kolendry
4 łyżki jogurtu naturalnego
płatki chili
sól, pieprz

[Listonic]

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu ok. 5 min. Dosypujemy garam masala, kolendrę i płatki chili (wg. uznania). Ciągle mieszając smażymy 1 min. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut następnie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 10 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem.

Enjoy!

3 komentarze:

  1. trochę biegania za składnikami jest na pewno ale za to później jakie aromaty!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy zestaw składników z pewnością pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałaby się miseczka takiej zupy...:-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...