1 maja 2010

Szczaw w roli głównej




Szczaw.
Świeży.
Z warzywniaka.
Lubię.

A Wam proponuję syty krem ze szczawiu.


na dwie osoby:
pęczek szczawiu
2 ziemniaki
jedna cukinia
mała cebula
ząbek czosnku
0,5 l wody
sól, pieprz, wegeta
oliwa

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, cukinię ścieramy na tarce. Na oliwie podsmażamy ziemniaki wraz z cebulą i cukinią. Dolewamy wodę i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładamy dokładnie umyte liście szczawiu, chwilę gotujemy i miksujemy całość. Przyprawiamy.
Tak przygotowany krem podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. O, tęsknie za szczawiem, właśnie jutro chcę zebrać pierwsze plony z łąki. Jeśli zbiory się powiodą, to z pewnością skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię szczawiową
    taką ugotowaną przez Mamę.. albo przez Siostrę.. sama nigdy nie robiłam
    i nigdy nie było to krem. a to cudowny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. mi szczawiowa zupa kojarzy sie z dzieciństwem, bo właśnie wtedy ją jadałam :) pyszna była. A na Twoją kremową napewno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam twoje przepisy i twoje zdjęcia - zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  5. Och i Ach :) Nicole, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...