10 marca 2010

Trochę inne muffinki.


Muffinki z ciasta francuskiego? Jak się okazuje, ciasto francuskie można jeść na wszelkie możliwe sposoby.


na 12 sztuk:

opakowanie ciasta francuskiego
250 g rodzynek
2 opakowania cukru waniliowego
100 g cukru
200 g gęstej śmietany
100 ml mleka
2 jajka

masło do wysmarowania formy


Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratowych części i wypełniamy nim wysmarowaną masłem formę do muffinek. Ciasto układamy tak, by z każdej foremki wystawały 4 rogi.  Rodzynki mieszamy z cukrem waniliowym i wypełniamy nimi ciasto. Cukier, śmietanę, jajka oraz mleko miksujemy. Powstałą płynną masą zalewamy rodzynki. Wszystko odstawiamy na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°. Pieczemy muffinki na środkowym poziomie piekarnika przez 15-20 minut. Następnie wyjmujemy i lekko studzimy. Najlepsze do jedzenia lekko ciepłe, ale na zimo również smaczne.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Robiłam je już dwa razy i są po prostu pyszne i pięknie wyglądają,dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię napewno! to wypełnienie ze śmietanki i jajek mnie przekonało od razu! w życiu o takich muffinkach nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...