Muffinki z ciasta francuskiego? Jak się okazuje, ciasto francuskie można jeść na wszelkie możliwe sposoby.
na 12 sztuk:
opakowanie ciasta francuskiego
250 g rodzynek
2 opakowania cukru waniliowego
100 g cukru
200 g gęstej śmietany
100 ml mleka
2 jajka
masło do wysmarowania formy
Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratowych części i wypełniamy nim wysmarowaną masłem formę do muffinek. Ciasto układamy tak, by z każdej foremki wystawały 4 rogi. Rodzynki mieszamy z cukrem waniliowym i wypełniamy nimi ciasto. Cukier, śmietanę, jajka oraz mleko miksujemy. Powstałą płynną masą zalewamy rodzynki. Wszystko odstawiamy na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°. Pieczemy muffinki na środkowym poziomie piekarnika przez 15-20 minut. Następnie wyjmujemy i lekko studzimy. Najlepsze do jedzenia lekko ciepłe, ale na zimo również smaczne.
Enjoy!
Robiłam je już dwa razy i są po prostu pyszne i pięknie wyglądają,dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńzrobię napewno! to wypełnienie ze śmietanki i jajek mnie przekonało od razu! w życiu o takich muffinkach nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuń