2 lutego 2010

Pierożkarnia


Pierogi - znane i lubiane na całym świecie.
Robione ze wszystkich rodzajów ciast, które tylko da się w jakiś sposób zlepić.
Wewnątrz... wszystko, na co ma się chęć. Najbardziej popularne nadzienia to mięsne, grzybowe, serowe. Można też włożyć do środka owoce.

Ja za obiadami na słodko nie przepadam, dlatego u mnie dziś bazylia, mozzarella, orzeszki i parę innych drobiazgów zamkniętych w cieście francuskim.
Francuskie rożki.


potrzebujemy:

opakowanie ciasta francuskiego
25 dag mozzarelli
10 dag suszonych pomidorów
15 dag zielonych oliwek bez pestki
garść orzeszków piniowych
bazylię
skórkę cytrynową
chili
sól
żółtko

 


Pomidory, oliwki i bazylię siekamy, mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy dodając pozostałe składniki. Zostawiamy część orzeszków do posypania pierożków z wierzchu. Farsz odrobinę solimy do smaku.
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki (powinno wyjść 12). Na każdy nakładamy po porcji nadzienia. Formujemy pierożki. Smarujemy żółtkiem, posypujemy startym parmezanem i orzeszkami piniowymi.
Pieczemy 15 minut w 200°.

Zachwycamy się.

Do pierożkarni wrócimy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niesamowita jesteś!
    Rewelacyjny ten przepis!Muszę skompletować składniki i zrobić te cuda!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! Uwielbiam wszelakie tego typu pierozki, Twoje nadzienie tez bardzo do mnie przemawia :)

    Dziekuje Ci rowniez za wizyte u mnie i za chec przylaczenia sie do wspolnego czekoladowania :) Bedzie mi niezmiernie milo :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...