Muszę przyznać, że pod taką postacią
to dyni wcześniej nie jadłam.
Moje pomarańczowe śniadania zrobiły furorę w pracy.
A i podniebienie nie miało na co narzekać...
Pasta z dyni.
pół średniej wielkości dyni
pół łyżeczki suszonego czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 łyżki oliwy
250 g serka typu Philadelphia
50 g startego Parmezanu
sól, pieprz
Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Mieszamy w misce wraz z oliwą, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C. Aż dynia będzie miękka. Studzimy. Następnie wkładamy do blendera wraz z białym serkiem i Parmezanem. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ponownie do smaku.
Smacznego!
to dyni wcześniej nie jadłam.
Moje pomarańczowe śniadania zrobiły furorę w pracy.
A i podniebienie nie miało na co narzekać...
pół średniej wielkości dyni
pół łyżeczki suszonego czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 łyżki oliwy
250 g serka typu Philadelphia
50 g startego Parmezanu
sól, pieprz
Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Mieszamy w misce wraz z oliwą, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C. Aż dynia będzie miękka. Studzimy. Następnie wkładamy do blendera wraz z białym serkiem i Parmezanem. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ponownie do smaku.
Smacznego!
Dynia lubi zdecydowane dodatki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak tak Cię czytam za każdym razem, to doceniam ten minimalizm, naprawdę....Inne dziewczyny szaleją z ilością składników, a Ty zawsze minimum, a jaki wspaniały efekt :)
OdpowiedzUsuńno wiesz, byle się nie narobić, nie ;)
Usuńzapowiada się smakowicie. u mnie po raz pierwszy w kuchni zagości dynia. w planach na pierwszy rzut idzie ciasto dyniowe :)
OdpowiedzUsuńciasta jeszcze nie robiłam!
UsuńRewelacja! Uwielbiam takie smarowidła! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam, ale pasty z niej nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńu nas też gościła pierwszy raz
UsuńTo musi być pyszne! Połączenia dyni i parmezanu próbowałam ostatnio pod postacią risotto, uzupełniają się doskonale :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo i to jest myśl! chyba jeszcze nie robiłam
Usuń