Z wielką przyjemnością witam luty,
bo rozpoczynamy go spaghetti bolognese.
Innym.
W wersji wegetariańskiej.
W sam raz po zimowych szaleństwach na śniegu.
Ciepłe, pyszne i pożywne.
Bolognese wegetariańskie.
duża cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
200 ml passaty pomidorowej
150 ml białego wytrawnego wina
marchew
250 g mięsa mielonego wegetariańskiego
4 pieczarki
pół puszki groszku
łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
łyżeczka brązowego cukru
tarty Parmezan do posypania
spaghetti
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler drobno siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy zioła, by ich smak się rozprowadził. Podsmażamy kilka minut następnie podlewamy winem i odparowujemy. Wrzucamy mięso. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem, passatę i cukier. Gotujemy 10-15 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste podlewamy je wodą. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Sos będzie smakował lepiej, jeśli odstawimy go na 2-3 godziny, a następnie odgrzejemy.
Podajemy z ugotowanym spaghetti, posypane startym Parmezanem.
bo rozpoczynamy go spaghetti bolognese.
Innym.
W wersji wegetariańskiej.
W sam raz po zimowych szaleństwach na śniegu.
Ciepłe, pyszne i pożywne.
Bolognese wegetariańskie.
duża cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
200 ml passaty pomidorowej
150 ml białego wytrawnego wina
marchew
250 g mięsa mielonego wegetariańskiego
4 pieczarki
pół puszki groszku
łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
łyżeczka brązowego cukru
tarty Parmezan do posypania
spaghetti
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler drobno siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy zioła, by ich smak się rozprowadził. Podsmażamy kilka minut następnie podlewamy winem i odparowujemy. Wrzucamy mięso. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem, passatę i cukier. Gotujemy 10-15 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste podlewamy je wodą. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Sos będzie smakował lepiej, jeśli odstawimy go na 2-3 godziny, a następnie odgrzejemy.
Podajemy z ugotowanym spaghetti, posypane startym Parmezanem.
Zaciekawił mnie przepis na wegetariańskie bolognese, ale zaskoczyło wege mięso mielone. Co to jest, to jakiś gotowy produkt ze sklepu?
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie opisane tutaj http://ulicaekologiczna.pl/przepisy/quorn-lepsze-grzyby-niz-mieso/
UsuńNa pewno wykorzystam ten przepis nie tylko dla znajomych wegetarian ale my z ochotą go wypróbujemy
OdpowiedzUsuńmy również częstujemy nim naszych mięsożernych gości i zawsze bardzo wszystkim smakuje
UsuńDla mnie bolonese musi miec mieso.
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie spróbować takiej wersji
Usuń