Quinoa, czyli komosa ryżowa.
Stała się odkryciem ostatnich tygodni.
Przed wyjazdem do Chin, jakoś nie miałam okazji spróbować.
W Chinach o takie smakołyki było trudno.
Wiedziałam więc, że po powrocie wreszcie się na nią skuszę.
I teraz najchętniej jadłabym tylko to.
Na przykład w taki sposób, jaki mam dla Was dzisiaj.
Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą.
150g kaszy quinoa
1 marchew
puszka ciecierzycy
pół żółtej papryki
mała cebula
4 szt. suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
tabasco
2 łyżki soku z cytryny
100g sera do pieczenia (np. Halloumi)
sól, pieprz
łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki ziół prowansalskich
kilka listków mięty
Komosę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia i odparowania. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny, ziół prowansalskich i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Wszystko mieszamy ze sobą i posypujemy serem.
Smacznego!
Stała się odkryciem ostatnich tygodni.
Przed wyjazdem do Chin, jakoś nie miałam okazji spróbować.
W Chinach o takie smakołyki było trudno.
Wiedziałam więc, że po powrocie wreszcie się na nią skuszę.
I teraz najchętniej jadłabym tylko to.
Na przykład w taki sposób, jaki mam dla Was dzisiaj.
Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą.
150g kaszy quinoa
1 marchew
puszka ciecierzycy
pół żółtej papryki
mała cebula
4 szt. suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
tabasco
2 łyżki soku z cytryny
100g sera do pieczenia (np. Halloumi)
sól, pieprz
łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki ziół prowansalskich
kilka listków mięty
Komosę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia i odparowania. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny, ziół prowansalskich i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Wszystko mieszamy ze sobą i posypujemy serem.
Smacznego!
Właśnie kupiłam całą 1kg pakę i się zastawiałam co z nią zrobię:) dzięki za pomysł i liczę na kolejne przepisy z komosą :)!
OdpowiedzUsuńna pewno będą! :)
UsuńBardzo fajna sałatka - ciecierzyca i halloumi to zdecydowanie moje smaki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzięki! pozdrawiam serdecznie
UsuńOd kilku dni stoi opakowanie ale jakoś nie mogę się zabrać za tą komosę :D
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że w końcu się zdecydowałaś i nie żałujesz :)
Usuń