28 września 2014

Quinoa - moje odkrycie.

Quinoa, czyli komosa ryżowa.
Stała się odkryciem ostatnich tygodni.
Przed wyjazdem do Chin, jakoś nie miałam okazji spróbować.
W Chinach o takie smakołyki było trudno.
Wiedziałam więc, że po powrocie wreszcie się na nią skuszę.
I teraz najchętniej jadłabym tylko to.
Na przykład w taki sposób, jaki mam dla Was dzisiaj.


Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą.

150g kaszy quinoa
1 marchew
puszka ciecierzycy
pół żółtej papryki
mała cebula
4 szt. suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
tabasco
2 łyżki soku z cytryny
100g sera do pieczenia (np. Halloumi)
sól, pieprz
łyżeczka cukru pudru
pół łyżeczki ziół prowansalskich
kilka listków mięty

Komosę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia i odparowania. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny, ziół prowansalskich i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Wszystko mieszamy ze sobą i posypujemy serem.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Właśnie kupiłam całą 1kg pakę i się zastawiałam co z nią zrobię:) dzięki za pomysł i liczę na kolejne przepisy z komosą :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna sałatka - ciecierzyca i halloumi to zdecydowanie moje smaki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku dni stoi opakowanie ale jakoś nie mogę się zabrać za tą komosę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że w końcu się zdecydowałaś i nie żałujesz :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...