Pasztet z soczewicy.
(na jedną keksówkę)
przepis od Magdy
2 szklanki zielonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
80 g suszonych pomidorów
3 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki płatków chili
sól, pieprz
oliwa
Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy do miękkości, a właściwie do lekkiego rozgotowania się (ok.25 minut). Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie wraz z chili. Pomidory kroimy drobno. Soczewicę bardzo dokładnie odcedzamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180°C przez ok 40 minut.
Chodzi za mną soczewica, muszę ją dorwać znów. :) A pasztet - bardzo soczewicowy lubię. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjak za długo nie gotuję soczewicy, to też zawsze za mną chodzi! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń