Dziś coś dla miłośników krojenia.
Na pewno tacy się tutaj znajdą.
Krojenie warzyw w zapałki, nie należy do moich ulubionych zajęć.
Natomiast jedzenie ich w takiej postaci bardzo lubię.
Dobrze, że Niedźwiedź lubi kroić.
Makaron ryżowy z sosem orzechowym.
1 marchew
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 cukinia
pół białej rzodkwi
garść kiełków soi
duża garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
łyżka kolendry
łyżka bazylii
imbir (ok. 2 cm)
oliwa
300 g makaronu ryżowego
sos:
sok z połowy cytryny
3 łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
wody do gęstości
ok. 60 ml ciemnego sosu sojowego
Marchew, cukinię i rzodkiew kroimy na zapałki. Na oliwie, na dużym ogniu podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane czosnek i imbir. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią kapustę pekińską i marchew. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty. Wszystkie warzywa i zioła (prócz zielonej cebulki) łączymy.
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Sos sojowydodajemy ostrożnie, by danie nie wyszło za słone. W misce podajemy przygotowany według opisu na opakowaniu makaron, na wierzch układamy warzywa, całość zalewamy sosem orzechowym i posypujemy zieloną cebulką.
Na pewno tacy się tutaj znajdą.
Krojenie warzyw w zapałki, nie należy do moich ulubionych zajęć.
Natomiast jedzenie ich w takiej postaci bardzo lubię.
Dobrze, że Niedźwiedź lubi kroić.
Makaron ryżowy z sosem orzechowym.
1 marchew
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 cukinia
pół białej rzodkwi
garść kiełków soi
duża garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
łyżka kolendry
łyżka bazylii
imbir (ok. 2 cm)
oliwa
300 g makaronu ryżowego
sos:
sok z połowy cytryny
3 łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
wody do gęstości
ok. 60 ml ciemnego sosu sojowego
Marchew, cukinię i rzodkiew kroimy na zapałki. Na oliwie, na dużym ogniu podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane czosnek i imbir. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią kapustę pekińską i marchew. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty. Wszystkie warzywa i zioła (prócz zielonej cebulki) łączymy.
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Sos sojowydodajemy ostrożnie, by danie nie wyszło za słone. W misce podajemy przygotowany według opisu na opakowaniu makaron, na wierzch układamy warzywa, całość zalewamy sosem orzechowym i posypujemy zieloną cebulką.
To danie jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe smaki.
oby zasmakowało :)
Usuńpozdrawiam cieplutko
zrobiłam, nie miałam wszystkich składników a makaron był razowy ale wróciłam tu żeby napisać o sosiku orzechowym który jest przedni :) i wspaniale się komponuje z resztą w tym daniu - będę z niego często korzystała!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis :)
jakże mnie to cieszy! :) pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej
Usuń