17 lutego 2014

Makaron ryżowy z sosem orzechowym.

Dziś coś dla miłośników krojenia.
Na pewno tacy się tutaj znajdą.
Krojenie warzyw w zapałki, nie należy do moich ulubionych zajęć.
Natomiast jedzenie ich w takiej postaci bardzo lubię.
Dobrze, że Niedźwiedź lubi kroić.


Makaron ryżowy z sosem orzechowym.

1 marchew
2 ząbki czosnku
pół cebuli
1 cukinia
pół białej rzodkwi
garść kiełków soi
duża garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
łyżka kolendry
łyżka bazylii
imbir (ok. 2 cm)
oliwa
300 g makaronu ryżowego

sos:
sok z połowy cytryny
3 łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
wody do gęstości
ok. 60 ml ciemnego sosu sojowego

Marchew, cukinię i rzodkiew kroimy na zapałki. Na oliwie, na dużym ogniu podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane czosnek i imbir. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią kapustę pekińską i marchew. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty. Wszystkie warzywa i zioła (prócz zielonej cebulki) łączymy.
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Sos sojowydodajemy ostrożnie, by danie nie wyszło za słone. W misce podajemy przygotowany według opisu na opakowaniu makaron, na wierzch układamy warzywa, całość zalewamy sosem orzechowym i posypujemy zieloną cebulką.


 

4 komentarze:

  1. To danie jest dla mnie!
    Wspaniałe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oby zasmakowało :)
      pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. zrobiłam, nie miałam wszystkich składników a makaron był razowy ale wróciłam tu żeby napisać o sosiku orzechowym który jest przedni :) i wspaniale się komponuje z resztą w tym daniu - będę z niego często korzystała!
    dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakże mnie to cieszy! :) pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...