U nas pogoda nie dopisuje.
Jest szaro.
Buro.
Słońca nie ma.
I od rana trzeba używać lampek.
Tak już któryś dzień z rzędu.
Wczoraj była burza.
I naleśniki.
Mam nadzieję, że pogoda u Was przyjemniejsza!
Naleśniki z soczewicą.
(na ok. 8 naleśników)
300 g mąki razowej
250 ml mleka
150 ml piwa
szczypta garam masala
szczypta słodkiej papryki
sól
woda do gęstości ciasta
farsz:
100 g makaronu sojowego
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
cebula
3 pomidory
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
oliwa z oliweksól, pieprz
łyżeczka suszonej pietruszki
Ze składników na ciasto przygotowujemy naleśniki. Smażymy na oleju. Odstawiamy.
Przygotowujemy farsz:
Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ugotowaną soczewicą podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone drobno pomidory i dusimy razem kilka minut. Dodajemy pokrojony makaron i resztę składników. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy. Układamy na blasze, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. 250°C, ok. 15 minut.
(na podstawie przepisu z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy")
Jest szaro.
Buro.
Słońca nie ma.
I od rana trzeba używać lampek.
Tak już któryś dzień z rzędu.
Wczoraj była burza.
I naleśniki.
Mam nadzieję, że pogoda u Was przyjemniejsza!
Naleśniki z soczewicą.
(na ok. 8 naleśników)
300 g mąki razowej
250 ml mleka
150 ml piwa
szczypta garam masala
szczypta słodkiej papryki
sól
woda do gęstości ciasta
farsz:
100 g makaronu sojowego
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
cebula
3 pomidory
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
oliwa z oliweksól, pieprz
łyżeczka suszonej pietruszki
Ze składników na ciasto przygotowujemy naleśniki. Smażymy na oleju. Odstawiamy.
Przygotowujemy farsz:
Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ugotowaną soczewicą podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone drobno pomidory i dusimy razem kilka minut. Dodajemy pokrojony makaron i resztę składników. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy. Układamy na blasze, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. 250°C, ok. 15 minut.
(na podstawie przepisu z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy")
a ja bym chciała, żeby przestało być tak wilgotno! to parne powietrze mnie oblepia:(
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
tutaj takie wilgotne jest niestety całe lato. wczoraj wilgotność powietrza to 80% ufff masakra!
Usuńja się wpraszam do Ciebie. chcę takie naleśniki!
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńSwietny ten farsz!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania.
Usuń