18 czerwca 2013

Fasolka i orzechy.



Ostatnio jakoś lubuję się w orzechach włoskich.
Dodaję do wszystkiego.
Deserów, sałatek sosów.
Więc i teraz...

Sałatka z fasolką i orzechami.

400 g fasolki szparagowej
2 łyżki orzechów włoskich
mała cebula
ząbek czosnku
3 łyżki startego parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
suszone zioła (wedle uznania)
sól, pieprz


Fasolkę gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odcedzamy ponownie. Kroimy według uznania. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wkładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Zostawiamy do ostudzenia. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, zioła oraz sól i pieprz. Wstrząsamy, by dokładnie się połączyły.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Zalewamy dressingiem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi.

10 komentarzy:

  1. Podzielam zamilowanie do orzechow, zwlaszcza w wytrawnych daniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w wytrawnych najlepsze!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. poczęstowałabym się... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudeńko:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziwne, ale chyba smaczne :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda dość lekko, a ja akurat na diecie ;) Mężowi pewnie nie posmakuje, ale co mi tam - spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie? Mojemu smakowało :) mam nadzieję Twój również się przekona.
      Pozdrawiam!

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...