1 maja 2013

Zupa kokosowa. Z soczewicą.


Zupa kokosowa.

170 g soczewicy
1 cebula
puszka mleka kokosowego
czerwona papryka
marchewka
2 łyżki curry
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
suszona bazylia
sól, pieprz

Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew i paprykę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Soczewicę płuczemy i dorzucamy do warzyw. Wsypujemy curry. Podsmażamy razem ok. 1 min. Następnie zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy ok 25 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. Zupę miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszoną bazylią.

5 komentarzy:

  1. Pyszna i sloneczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować kiedyś zrobić! wygląda zachęcająco! pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/5/13

    Robię dziś na obiad. Tylko na zielonej soczewicy i bez papryki. Póki co bulgoce w garnku smakowicie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...