Zupa kokosowa.
170 g soczewicy
1 cebulapuszka mleka kokosowego
czerwona papryka
marchewka
2 łyżki curry
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
suszona bazylia
sól, pieprz
Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew i paprykę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Soczewicę płuczemy i dorzucamy do warzyw. Wsypujemy curry. Podsmażamy razem ok. 1 min. Następnie zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy ok 25 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. Zupę miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i suszoną bazylią.
Pyszna i sloneczna!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować kiedyś zrobić! wygląda zachęcająco! pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRobię dziś na obiad. Tylko na zielonej soczewicy i bez papryki. Póki co bulgoce w garnku smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że była smaczna :)
Usuńzapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń