Po ostatnich przygodach z rabarbarem zostały mi jego resztki w lodówce. Kombinowałam, co tu z niego zrobić, ale w końcu wybór padł na najzwyklejsze ciasto. Można do niego użyć dowolnych owoców i dowolnej ich ilości. Mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Pełna swoboda. I doskonały, szybki deser weekendowy.
Najprostszy z możliwych-placek z rabarbarem.
200 g masła
130 g cukru
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
sól
rabarbar
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodajemy kolejno jajka. Masę łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem keksówkę. Na cieście układamy owoce (można je lekko powciskać). Pieczemy w 170° przez 45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Albo nie-jak lubicie :)
Smacznego!
To ciasto mojego dzieciństwa! Z bardzo podobnego przepisu upiekłam moje pierwsze w życiu ciasto, właśnie z rabarbarem:) Oj, ależ fajnie, że je pokazujesz. No i wygląda pysznie. A w tej prostocie właśnie tkwi cały je urok.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
to drugie zdjęcie jest fantastyczne! wyjadłabym chyba surowe ;P
OdpowiedzUsuńa najprostsze smakuje najpyszniej, prawda? nie raz i nie dwa sie o tym przekonałam. kwaśny rabarbar otulony puchatym ciastem..
OdpowiedzUsuńDziewczyny, macie rację, prostota tego ciasta to właśnie cały urok. Czasem się właśnie CHCE czegoś mało wymyślnego, czegoś co przypomina nam dzieciństwo.
OdpowiedzUsuńPaula-surowe pycha :) wylizałam całą michę!
Ciasto wygląda obłędnie, aż chce się sięgnąć po kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńGdybym to ciasto miała na wyciągnięcie ręki, pewnie już by go nie było! Wygląda niesamowicie! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńprzepyszności :D wypróbowane wczorajszej nocy i nawet mój łasuch R zadowolony - a to prawdziwy smakosz słodkości :D
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne dzis wyprobowałam przepis:) polecam! rzeczywiscie najprostsze ciasto:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało!
UsuńLepiej mi wychodzą przepisy mięsne, do ciast nie mam serca - ale ten przepis, smakowity, ciasto wyszło popisowo, dziękuję.
Usuńmniammm
OdpowiedzUsuń