7 marca 2015

A na weekend - brukselka.

Lubicie brukselkę?
Wydaje mi się, że można ją kochać lub nienawidzić.
Ja lubię.
Nawet bardzo.
A kanapki z pastą brukselkową...
To dopiero coś!



Pasta z brukselki

300 g brukselki
łyżka masła
średni por
łyżka pasty tahini
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki prażonych ziaren soi
płatki chili

sok z limonki do smaku
sól

Brukselkę chwilę podgotowujemy w osolonej wodzie. Pora siekamy i posmażamy na maśle. Na osobnej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Wszystkie składniki pasty wrzucamy do blendera i miskujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, chili i sokiem z limonki. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta możemy dodać trochę oliwy.



Na zdrowie!


12 komentarzy:

  1. Kocham brukselkę, a w takiej wersji musi smakować genialnie. Do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na pastę do chleba, czy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brukselkę, Twoja pasta po prostu musi przypaść mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, pasta brukselkowa, to mnie dopiero zaintrygowałaś! Ja akurat brukselkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czadowa! Pyszna i kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczerze ja nie lubię brukselki :) Ale może w takiej wersji bym się do niej przekonała :D
    Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja bardzo lubię brukselkę :) W każdej formie. Chociaż w takiej szczerze jeszcze nie jadłam. Ale już sobie wpisałam przepis do mojego kajetu z potrawami do diety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że się przyda i będzie smakować :)

      Usuń
  8. Uwielbiam brukselkę, Twoja pasta po prostu musi przypaść mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...