7 sierpnia 2014

Chipsy - smacznie i zdrowo?

Nie mogę uwierzyć, że tak długo zwlekałam z ich przygotowaniem.
Chipsy z buraka, bo o nich mowa są naprawdę pyszne!
I w ogóle nie są tak skomplikowane w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać.
Także polecam do filmu.
Na imprezę.
Jako przekąskę.



Chipsy z buraka.

burak
sól
łyżka oliwy
ulubione zioła

Buraka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z oliwą, ziołami i solą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i suszymy plasterki przez ok. 15 minut. Po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-15 minut.Podglądamy nasze chipsy, żeby nam się nie spaliły.
A później już tylko same przyjemności!

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Samym wyglądem kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc nie wpadłabym na to ;-) do tej pory jedynie piekłam zwykłe ziemniaki jako Chipsy, a tu proszę jaka propozycja z buraka :) Trzeba będzie spróbować :)

    www.jlw-lifestyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja muszę zrobić z ziemniaków, te były moje pierwsze

      Usuń
  4. Nigdy jeszcze nie jadłam :) Muszę kiedyś zrobić, koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mogę się zebrać, żeby takie zrobić! ostatnio jadłam kupne i mi nie smakowały, może "domówki" będą lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się długo zbierałam, a na prawdę warto przygotować chipsy w domu

      Usuń
  6. Uwielbiam buraki, a w takiej formie ich jeszcze nie jadłam - musze sprobować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo, fajnie, dzięki za pomysł, z wykonaniem nie będzie problemu;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...