8 lutego 2014

Tagliatelle ze szpinakiem.



Wiosna się skończyła.
I wróciły niskie temperatury.
Taką miałam nadzieję, że zima nas ominie, niestety nie tym razem...
Dziś na stole makaron.
Ze szpinakiem.
Na poprawę nastroju.



Tagliatelle ze szpinakiem i pieczonymi pomidorami.

2 pomidory
40 g masła
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300 g spinaku
250 ml śmietany 30%
3 łyżki jogurtu naturalnego
300 g makaronu tagliatelle
Parmezan
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pomidory kroimy na ósemki i kładziemy na wysmarowaną oliwą blachę. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut.
Na patelni topimy masło i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy szpinak i smażymy, aż woda odparuje. Po tym czasie dodajemy śmietanę i jogurt. Gotujemy chwilę razem. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy z pomidorami i startym Parmezanem.

6 komentarzy:

  1. łooo nasze klimaty ;);)
    UWIELBIAMY!!!!
    U Ciebie wygląda obłędnie...:* :*..mniammmmmm!!!
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!
      pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. a u mnie wiosna dopiero się zaczęła:)
    a taki makaron po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale zazdroszczę w takim razie!

      Usuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...