19 lipca 2013

Jogurtowe bułeczki.

Znalezione na blogu Poezja Smaku.
Koniecznie podawać z pastą z białej fasoli od Agnieszki :)



Bułeczki jogurtowe.

3,5 szklanki mąki
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
60 g masła
7 g suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko

Składniki łączymy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponad 1h. Następnie dzielimy na ok. 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut.

12 komentarzy:

  1. Te bułeczki przypominają normalne bułeczki, takie ze sklepu. Muszę wypróbować, bo fajnie wyglądają i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, ciekawe czy by wyszły robione chociaż częściowo z mąki razowej, może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że też by się udało. I zdrowiej :)

      Usuń
  3. Anonimowy23/7/13

    Przetestowałam, choć za namową chłopaka wprowadziłam małą zmianę. Ciasto podzieliłam na 20, a nie na 10 części, a do środka dałam po łyżeczce dżemu. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smacznie z tym dżemem w środku! Muszę spróbować następnym razem.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Cześć :)
    chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  5. mhmm...i tylko dobre masło do tego i nic więcej mi nie trzeba..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się w pełni :)

      Usuń
  6. Proszę poczęstować się moim chlebkiem a ja poczęstuję się tą pysznie wyglądającą bułeczką.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...