Jak już pisałam tutaj, polubiłam chińskie jedzenie. Dlatego też, powoli, podglądając jedzenie w restauracji, podglądając kuchenne wyczyny znajomych, uczę się przygotowywać chińskie potrawy. I zachwycam się. Każdego dnia na nowo, ich prostotą i wyjątkowym smakiem.
Dziś pierwsze chińskie danie przygotowane w naszej kuchni. Będzie ich więcej, bo chińska kuchnia powoli staje się moją ulubioną!
Szpinak z migdałami.
1 kg szpinaku
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu
ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
4 dymki
płatki migdałowe
[Listonic]
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ocet, sos sojowy, miód, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Oczyszczony szpinak i posiekaną cebulkę dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem.
to ostatnie zdjęcie jest fantastyczne! to musiała być pyszna potrawa
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie intrygująco, a to bardzo lubię! Pierwsze zdjęcie - rewelacja! Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńwow!
OdpowiedzUsuńnaprawde pychotka...!
lubie chinskie jedzonko za wyjatkiem Sushi...uwielbiam makaron ryzowy i szpinakowy
pozdrawiam cieplutko...
Paula, łatwa i pyszna, spróbuj, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńAnno-Mario, dziękuję!
at-the-attic, śmiało możesz powiedzieć, że lubisz chińskie jedzenie-sushi jest japońskie ;)
pozdrawiam!
Bardzo ten szpinak mi sie podoba! :)
OdpowiedzUsuńNa moim ostatnim kursie mialam dwie Chinki, z czego jedna w-s-p-a-n-i-a-l-e gotujaca, i mniej wiecej raz w tygodniu raczyla mnie niesamowitymi daniami 'na wynos' ;)
(zazwyczaj przynosila az dwa-trzy rozne, niebo w gebie ;))
Niestety kurs zakonczyl sie w zeszly piatek, a szkoda, bo to byla naprawde przesympatyczna, zgrana grupa.
Cd od poniedzialku ;)
Pozdrawiam serdecznie!
I ciesze sie, ze tu trafilam :)
Beo, cieszę się, że tu trafiłaś, i że Ci się podoba. Bardzo to miłe. A Chińskie jedzenie jest niezwykle proste, i tak jak piszesz-pyszne! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować. Dopiero w tym roku polubiłam szpinak.
OdpowiedzUsuńMM, dobrze, że polubiłaś, bo szpinak dobry i zdrowy :)
OdpowiedzUsuń