26 września 2010

Szpinak.



Jak już pisałam tutaj, polubiłam chińskie jedzenie. Dlatego też, powoli, podglądając jedzenie w restauracji, podglądając kuchenne wyczyny znajomych, uczę się przygotowywać chińskie potrawy. I zachwycam się. Każdego dnia na nowo, ich prostotą i wyjątkowym smakiem.

Dziś pierwsze chińskie danie przygotowane w naszej kuchni. Będzie ich więcej, bo chińska kuchnia powoli staje się moją ulubioną!


Szpinak z migdałami.

1 kg szpinaku
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu
ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
4 dymki
płatki migdałowe

[Listonic]

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ocet, sos sojowy, miód, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Oczyszczony szpinak i posiekaną cebulkę dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem.


8 komentarzy:

  1. to ostatnie zdjęcie jest fantastyczne! to musiała być pyszna potrawa

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi cudownie intrygująco, a to bardzo lubię! Pierwsze zdjęcie - rewelacja! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!
    naprawde pychotka...!
    lubie chinskie jedzonko za wyjatkiem Sushi...uwielbiam makaron ryzowy i szpinakowy
    pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula, łatwa i pyszna, spróbuj, a nie pożałujesz :)

    Anno-Mario, dziękuję!

    at-the-attic, śmiało możesz powiedzieć, że lubisz chińskie jedzenie-sushi jest japońskie ;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ten szpinak mi sie podoba! :)

    Na moim ostatnim kursie mialam dwie Chinki, z czego jedna w-s-p-a-n-i-a-l-e gotujaca, i mniej wiecej raz w tygodniu raczyla mnie niesamowitymi daniami 'na wynos' ;)
    (zazwyczaj przynosila az dwa-trzy rozne, niebo w gebie ;))

    Niestety kurs zakonczyl sie w zeszly piatek, a szkoda, bo to byla naprawde przesympatyczna, zgrana grupa.
    Cd od poniedzialku ;)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I ciesze sie, ze tu trafilam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beo, cieszę się, że tu trafiłaś, i że Ci się podoba. Bardzo to miłe. A Chińskie jedzenie jest niezwykle proste, i tak jak piszesz-pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę wypróbować. Dopiero w tym roku polubiłam szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  8. MM, dobrze, że polubiłaś, bo szpinak dobry i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...