z bloga Pysznościowe Pyszności
Makaron z dynią
400 g dynii
100 g sera Gorgonzola
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
garść orzechów włoskich
cynamon (wg. uznania)
gałka muszkatołowa (wg. uznania)
imbir (wg. uznania)
sól, pieprz
łyżka masła
makaron
Dynię obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy dynię i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, aż dynia trochę zmięknie. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Delikatnie razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy orzechy. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
kiedyś próbowałam podobnej potrawy ale kompletnie mi nie wyszła, muszę chyba przekonać się raz jeszcze:)
OdpowiedzUsuńojej, jak to nie wyszła? :(
Usuńprosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Dynia, gorgonzola i orzechy to znakomite połączenie :)
OdpowiedzUsuńprawda? :) zdecydowanie jedno z moich ulubionych
Usuńmoje smaki, idealnie, minimum...bez kombinowania jakiegoś!
OdpowiedzUsuńPraktycznie jednokolorowe, jednak wyjątkowo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńbo czasem te niepozornie wyglądające potrawy są najlepsze
Usuń