Dziś serwuję Wam przepyszną zupę serową.
Jest tak dobra, że właściwie mogłabym ją jeść codziennie.
Przygotowanie jej zajmuje jakieś 10 minut.
A wyjątkowości dodaje jej starta marchewka, udająca trochę lane kluseczki.
Serdecznie polecam.
Zupa serowa
170 g sera Cheddar
2 marchewki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
450 ml bulionu
pieprz
W dużym garnku topimy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy bez przerwy prze ok. 1 minutę. Zestawiamy z ognia. Po chwili, ciągle mieszając bardzo powoli wlewamy mleko i bulion. Stawiamy na ogniu i gotujemy kilka minut. Dorzucamy startą marchewkę i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy starty ser i gotujemy, aż się roztopi. Przyprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Jest tak dobra, że właściwie mogłabym ją jeść codziennie.
Przygotowanie jej zajmuje jakieś 10 minut.
A wyjątkowości dodaje jej starta marchewka, udająca trochę lane kluseczki.
Serdecznie polecam.
Zupa serowa
170 g sera Cheddar
2 marchewki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
450 ml bulionu
pieprz
W dużym garnku topimy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy bez przerwy prze ok. 1 minutę. Zestawiamy z ognia. Po chwili, ciągle mieszając bardzo powoli wlewamy mleko i bulion. Stawiamy na ogniu i gotujemy kilka minut. Dorzucamy startą marchewkę i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy starty ser i gotujemy, aż się roztopi. Przyprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
plusem jej jest to ze mozna ja tak szybko zrobic. Minusem maka. Musi byc?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam bez mąki :D daj znać :)
UsuńTak po prostu na zasmażce?! Bardzo ciekawe rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńno tak prosto właśnie :)
Usuń