9 lipca 2013

Zupa z awokado.



Ta zupa ma w sobie coś takiego,
Że z każdą kolejną łyżką smakuje lepiej.
Smakowała mi bardzo.
Pysznie i zdrowo.
Znaleziona na blogu Massala.
Zapraszam.
U mnie z drobnymi zmianami.

Zupa z awokado.

300 g porów
dojrzałe awokado
150 ml mleka kokosowego
sok z połówki cytryny
łyżka oleju
1 l bulionu
jogurt naturalny
sól, pieprz

Pory kroimy w półkrążki i dodając odrobinę soli podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.  Dolewamy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut (do miękkości pora). W międzyczasie miksujemy miąższ z awokado z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Dodajemy do pora i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku.
Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego.

9 komentarzy:

  1. ojej, ale ciekawa zupa! muszę zapamiętać ten przepis. może taka forma awokado będzie mi odpowiadała, bo ogólnie za nim nie przepadam.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej! uwielbiam awokado w każdej postaci
      spróbuj spróbuj, może się przekonasz :)

      Usuń
  2. serwujesz na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno na lunch w jednej knajpce jadłam zupę z awokado i się nią zachwyciłam, muszę wypróbować Twój przepis, może trochę odtworzę tamten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo kusząco:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...