Mało świątecznie.
Za to całkiem smacznie.
Warzywa po azjatycku.
500 g ziemniaków
2 marchewki
cebula
duża cukinia
100 g świeżego groszku
ok. 2 cm świeżego imbiru
olej sezamowy
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
posiekane migdały do posypania
suszona kolendra
sól, pieprz
[Listonic]
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Groszek gotujemy na pół twardo. Marchew i cebulę kroimy w kostkę. Imbir drobno siekamy następnie mieszamy z sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym. Warzywa zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy cukinię. Na dużej patelni, przez ok. 10 minut, podsmażamy warzywa, dodając do nich dwie łyżki wody. Dodajemy cukinię i groszek. Całość dusimy przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kolendrą. Na talerzach posypujemy kawałkami migdałów.
Za to całkiem smacznie.
Warzywa po azjatycku.
500 g ziemniaków
2 marchewki
cebula
duża cukinia
100 g świeżego groszku
ok. 2 cm świeżego imbiru
olej sezamowy
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
posiekane migdały do posypania
suszona kolendra
sól, pieprz
[Listonic]
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Groszek gotujemy na pół twardo. Marchew i cebulę kroimy w kostkę. Imbir drobno siekamy następnie mieszamy z sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym. Warzywa zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy cukinię. Na dużej patelni, przez ok. 10 minut, podsmażamy warzywa, dodając do nich dwie łyżki wody. Dodajemy cukinię i groszek. Całość dusimy przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kolendrą. Na talerzach posypujemy kawałkami migdałów.
raczej potrawa nie w moim stylu,ale dzieki za przepis. zawsze warto poszerzac horyzonty smakowe.
OdpowiedzUsuń