Nasz weekend nie należał do najlepszych.
W sobotę chiński fachowiec zalał nam mieszkanie (klik)
W niedzielę inny chiński fachowiec nabałaganił nam w kuchni.
Dobrze, że chociaż obiad był dobry :)
Spaetzle ziołowe z sosem grzybowym.
spaetzle ziołowe (wg. książki Księga Smaków Świata)
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
2 łyżki masła
1 łyżka dowolnych suszonych ziół
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
[Listonic]
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodajemy mleka bądź mąki.
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól. Według przepisu ciasto przelewa się przez durszlak. My mamy swój sposób - przelewamy ciasto na deskę i zrzucamy je nożem prosto do garnka. Czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miski i delikatnie mieszamy razem z masłem, by nam się nie skleiły.
Sos z suszonymi grzybami
200 g pieczarek
garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
150 g kwaśniej śmietany
sól, pieprz
2 łyżki masła
[Listonic]
Suszone grzyby wrzucamy do wrzątku i moczymy przez ok 15 minut. Następnie odcedzamy, pozostawiając odrobinę wody. Kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy grzyby. Dodajemy 3 łyżki grzybowej wody. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
W sobotę chiński fachowiec zalał nam mieszkanie (klik)
W niedzielę inny chiński fachowiec nabałaganił nam w kuchni.
Dobrze, że chociaż obiad był dobry :)
Spaetzle ziołowe z sosem grzybowym.
spaetzle ziołowe (wg. książki Księga Smaków Świata)
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
2 łyżki masła
1 łyżka dowolnych suszonych ziół
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
[Listonic]
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodajemy mleka bądź mąki.
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól. Według przepisu ciasto przelewa się przez durszlak. My mamy swój sposób - przelewamy ciasto na deskę i zrzucamy je nożem prosto do garnka. Czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miski i delikatnie mieszamy razem z masłem, by nam się nie skleiły.
Sos z suszonymi grzybami
200 g pieczarek
garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
150 g kwaśniej śmietany
sól, pieprz
2 łyżki masła
[Listonic]
Suszone grzyby wrzucamy do wrzątku i moczymy przez ok 15 minut. Następnie odcedzamy, pozostawiając odrobinę wody. Kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy grzyby. Dodajemy 3 łyżki grzybowej wody. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam tych klusek (?). Będę musiała kiedyś zrobić. :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musisz nadrobić zaległości! :)
UsuńPięknie wygląda! niesamowicie apetycznie! trochę to zrekompensowało niedogodności :P
OdpowiedzUsuńnoooo trochę ;) jakby jeszcze obiad był zły to ja już nie wiem co. Załamka absolutna!
UsuńPozdrowionka!
to można powiedzieć, że cieszys się, że już po weekendzie:)
OdpowiedzUsuńwyjątkowo tym razem tak
Usuńo rany, współczuję z tym zalaniem. Mam nadzieję, że Spaetzle przez nie nie ucierpiały;)) kolejny przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńuściski!
J
na szczęście nie! :)
UsuńJeszcze nie jadłam spaetzle, w sumie to pierwszy raz o nich słyszę :)
OdpowiedzUsuńtakie trochę grubsze kluski lane ;) pycha!
Usuńosobiście? juz nie mogę się doczekać swoich pierwszych w tym roku grzybowych potraw
OdpowiedzUsuńuwielbiam grzyby! mogłabym je jeść w kółko :)
Usuńten sos wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń