30 lipca 2012

Był sobie weekend.

Nasz weekend nie należał do najlepszych.
W sobotę chiński fachowiec zalał nam mieszkanie (klik)
W niedzielę inny chiński fachowiec nabałaganił nam w kuchni.

Dobrze, że chociaż obiad był dobry :)


Spaetzle ziołowe z sosem grzybowym.

spaetzle ziołowe (wg. książki Księga Smaków Świata)
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki
2 łyżki masła
1 łyżka dowolnych suszonych ziół
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

[Listonic]

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być w miarę płynne. W razie potrzeby dodajemy mleka bądź mąki.
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól. Według przepisu ciasto przelewa się przez durszlak. My mamy swój sposób - przelewamy ciasto na deskę i zrzucamy je nożem prosto do garnka. Czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy do miski i delikatnie mieszamy razem z masłem, by nam się nie skleiły.


Sos z suszonymi grzybami

200 g pieczarek
garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
150 g kwaśniej śmietany
sól, pieprz
2 łyżki masła

[Listonic]

Suszone grzyby wrzucamy do wrzątku i moczymy przez ok 15 minut. Następnie odcedzamy, pozostawiając odrobinę wody. Kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy grzyby. Dodajemy 3 łyżki grzybowej wody. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam tych klusek (?). Będę musiała kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz nadrobić zaległości! :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda! niesamowicie apetycznie! trochę to zrekompensowało niedogodności :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noooo trochę ;) jakby jeszcze obiad był zły to ja już nie wiem co. Załamka absolutna!
      Pozdrowionka!

      Usuń
  3. to można powiedzieć, że cieszys się, że już po weekendzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, współczuję z tym zalaniem. Mam nadzieję, że Spaetzle przez nie nie ucierpiały;)) kolejny przepis do wypróbowania:)
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam spaetzle, w sumie to pierwszy raz o nich słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie trochę grubsze kluski lane ;) pycha!

      Usuń
  6. osobiście? juz nie mogę się doczekać swoich pierwszych w tym roku grzybowych potraw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam grzyby! mogłabym je jeść w kółko :)

      Usuń
  7. ten sos wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...