16 sierpnia 2013

Tarta.

Tarta wynaleziona u Chillibite.
Niestety bez żółtej cukinii.
Bo u nas nie ma.
Więc była z taką, jaką znalazłam w sklepie.
Ale smakowała wyśmienicie.
A jak już będę miała dostęp do tej, co trzeba.
To zrobię ją znów.
Na pewno.



Tarta z cukinią.
(podążając śladami Chillibite)

ciasto:
250g mąki
125g zimnego masła
5g drobno startego parmezanu
1 jajko
trochę zimnej wody

farsz:
2 cukinie
1 cebula
łyżka masła
3 nieduże ziemniaki 
3 jajka
100ml śmietany kremówki 30%
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 pomidor

Masło kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Szybko zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami fasoli, by nie podniosło się podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 
Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy do miski i zasypujemy łyżką soli. Odstawiamy na 20 min. Po tym czasie płuczemy dokładnie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na złoto na łyżce masła. Dodajemy cukinię i smażymy ok. 10 minut (aż dobrze odparuje). Odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kiedy ostygną obieramy je i kroimy w cienkie plastry i układamy na podpieczonym spodzie. Przykrywamy przestudzoną masą cukiniową i zalewamy śmietaną rozbełtaną z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy plastry pomidorów.
Pieczemy ok. 30 min w 180°C.

14 komentarzy:

  1. cukinię z ziemniakami łączyłam dotychczas tylko w zupie, ciekawe jak taka zapieczona

    OdpowiedzUsuń
  2. Z zielona tez pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta! Coś pięknego! Uwielbiam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam tarty... Twoja wygląda tak zachęcająco i smacznie, że chyba się pokuszę :) Tym bardziej, że cukinia czeka na działce. Deserek w takim wydaniu mogę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak cukinia na działce, to koniecznie koniecznie! Ja mam zawsze problem z zabraniem się za tartę, bo mi się w głowie skomplikowane wydaje, a później się zawsze okazuje, że tarta jest całkiem prosta, także polecam wypróbować.

      Usuń
  5. Anonimowy28/8/13

    Emma, trochę nie rozumiem etapu pieczenia ciasta. Forma tarty jest wylepiona ciastem i potem na nią położony jest papier? Myli mnie to "wykładamy (ciasto) papierem do pieczenia" - jak, skoro ciasto jest na formie?.

    Z góry dziękuję za odpowiedź,
    Max

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, jak jest w przepisie. Na wyjęte z lodówki ciasto (w formie i ponakłuwane widelcem) wykładamy papier do pieczenia i na papier wysypujemy np. surową fasolę dla obciążenia tarty. Inaczej nam się podniesie. Pieczemy, a po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy papier wraz z fasolą, a tartę studzimy. I przygotowujemy dalej wg przepisu.
      Mam nadzieję, że tarta spełni oczekiwania :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Wczoraj zrobiłam, pyyyyszna była (też z zieloną). Już kiedyś jadłam tartę z cukinią, ale ta smakowała mi o wiele bardziej! Zresztą ja kocham cukinię, na pewno zrobię jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że smakowała :)

      Usuń
  7. Anonimowy5/9/14

    Właśnie zajadam tartę - pyszna - ja nie obierałam cukinii ze skórki i nie dodawałam już soli do jajek dlatego, że nawet po wypłukaniu cukinia była dosyć słona.Polecam ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło! zapraszam do innych przepisów :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...