14 października 2017

Sałatka z pieczonymi ziemniakami.






Sałatka z ziemniakami


250 g rukoli
800 g ziemniaków
200 g pieczarek
czerwona papryka
oliwa
sól, pieprz
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki soku z limonki
łyżka syropu klonowego

Ziemniaki obieramy i kroimy na ósemki. W misce dokładnie mieszamy je z 3 łyżkami oliwy, słodką papryką oraz solą, tak by ziemniaki dobrze obtoczyły się w oliwie. Ziemniaki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do rozgrzanego do 225°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ziemniaki zrumienią się i zrobią się miękkie. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy je na 4 części. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy je oprószone solą przez ok. 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę, rukolę myjemy. Wrzucamy do miski wraz z upieczonymi pieczarkami i szczypiorkiem. Z limonki, syropu klonowego, 2 łyżek oliwy odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Na sałatkę wykładamy lekko przestudzone ziemniaki i całość polewamy dressingiem. Doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Fajny, łatwy przepis :)) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna i do tego taka kolorowa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a przyjemnie się je takie kolorowe, prawda?

      Usuń
  3. Kilka pysznych składników a smak pewnie wspaniały!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, prostota jest często najlepsza

      Usuń
  4. Zdjęcia wyglądają niesamowicie i od razu zaostrzają apetyt.
    Pozdrawiam
    Albert :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam i również pozdrawiam

      Usuń
  5. cudna sałatka, roślinki też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! rosną, jak na drożdżach :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...