21 lipca 2017

Zupka z soczewicy. Najlepsza.


Z książki La Veganista wypróbowaliśmy już wiele przepisów.
Kilka się sprawdziło, a najbardziej przypadły nam do gustu 2 zupy.
Jedna to ta dzisiejsza - z soczewicą.
A drugiej, jeszcze tu nie było, ale pewnie kiedyś się pojawi,
bo często gości na naszym stole.
Zapraszam na zdrową, wegańską zupę...


Zupa z soczewicą

350 g brązowej soczewicy
250 g ziemniaków
250 g marchewki
150 g korzenia selera
200 g wędzonego tofu
duża cebula
2,5 l bulionu warzywnego
4 łyżki oleju
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka mąki
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki suszonego rozmarynu
łyżka musztardy
łyżka brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
szczypta cynamonu
5 łyżek octu ryżowego
sól, pieprz

Soczewicę gotujemy w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy upewnimy się, że soczewica jest już miękka, odcedzamy ją, pozostawiając bulion, który przyda nam się później. W garnku rozgrzewamy olej i przez 3 minuty podsmażamy na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy i dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy dalej 2-3 minuty, po chwili wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na koniec doprawiamy zupę cynamonem, solą, pieprzem i octem.

3 komentarze:

  1. mam takie fazy, gdy często gości na naszych stołach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie. Myślę że spróbuję jej jutro na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę z soczewicy. Najczęściej robię z czerwonej :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...