4 lutego 2017

Na zimę. Zupa z ciecierzycą i sałatą.

Dzisiaj bardzo pożywnie.
Ciepło.
Pomidorowo.
Zdrowo.
I syto.
Zapraszam serdecznie, szczególnie tych,
którzy jak i ja - marzną. 
Choć na stole już rozwijają się u mnie pierwsze żonkile.
Za oknem nadal zima...

Smacznego!




Zupa z ciecierzycą i rukolą.

200 g ugotowanej ciecierzycy
150g fasolki szparagowej
200 g pomidorków koktajlowych
70 g roszponki
czerwona cebula
ząbek czosnku
1 l bulionu warzywnego
300 ml passaty pomidorowej
150 g ulubionego makaronu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz

Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej jeszcze ok. minuty. Dodajemy ciecierzycę, pokrojoną w 2 cm kawałki fasolkę szparagową oraz przekrojone na połówki pomidorki. Całość dobrze mieszamy. Dolewamy bulion, passatę oraz nieugotowany makaron. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy pietruszkę i większość roszponki, pozostawiając odrobinę sałaty do dekoracji. Doprawiamy do smaku.


4 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tym przybraniem na zielono, do podkradnięcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim wydaniu nie miałam jeszcze okazji jeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciecierzyca w takim wydaniu musi być całkiem znośna. Nie przepadam za strączkami, dlatego każdy przepis, który pozwala mi ją "przemycić" w codziennym jadłospisie jest na wagę złota. Jakby nie patrzeć należy zachować prawidłowy stosunek białka roślinnego do zwierzęcego. To dostarczają w większości strączki. Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, ja uwielbiam ciecierzycę, także pewnie uda Ci się znaleźć więcej przepisów, choć raczej jej nie ukrywam w daniach, zazwyczaj szaleje na pierwszym miejscu :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...