25 sierpnia 2015

Zupa kokosowa z tofu.

Zupa z tofu jeszcze nie gościła na moim blogu.
Były różne inne przysmaki z tofu, ale zupa pojawia się pierwszy raz.
Kiedy znalazłam ją na blogu Płaszkowo,
Nie mogłam nie wypróbować.
No i jest.
Przepyszna, aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym.
Niebo w gębie.



z drobnymi zmianami
Zupa kokosowa z tofu

450 ml mleka kokosowego
1 l bulionu
łodyga selera naciowego
200 g tofu naturalnego
8 pieczarek
mała cukinia
garść szpinaku
pół czerwonej cebuli
łyżka żółtej pasty curry
łyżka octu ryżowego
2 łyżki oleju
odrobina przyprawy peri peri
3 cm kawałek imbiru
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka brązowego cukru
brązowy ryż, do podania


W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany imbir i seler naciowy. Smażymy chwilę razem, a na koniec dodajemy pastę curry. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy bulion i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię oraz pokrojone w kostkę tofu i resztę składników przepisu (bez szpinaku). Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak.
Kiedy zupa będzie gotowa, podajemy ją z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam tofu, ale w zupie go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada apetycznie. Też nigdy nie jadłam tofu w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak tak tak i jeszcze raz tak! Uwielbiam azjatyckie i wegańskie przepisy...pyszności :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, na pewno Ci zasmakuje

      Usuń
  4. Iście indyjskie danie. Poczułam się przez chwilkę, jakbym przeniosła się w krainę orientu. Bardzo aromatyczna zupa. Myślę, że będzie idealną, weekendową propozycją podczas zbliżających się upałów! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...